dinsdag 20 april 2010

Het dak er op.

We hebben van de vorige week nog wat bewaard. Deze week gaat het er wat rustiger aan toe met vooral voorbereidende activiteiten voor het leggen van de dakpannen aan het eind van de week. Zo worden bijvoorbeeld eerst de goten aangebracht. Daarnaast wordt deze week ook de grote glaspui in de gevel van het atelier aangebracht. Over deze zaken dus later meer, maar nu eerst een restantje van vorige week: de dakplaten er op en hoe het er daarna uitziet. Eerst maar weer een filmpje.


Nog wat foto's van dit spektakel:
Er komt een forse houten hamer aan te pas om de platen die van goot tot nok reiken netjes op zijn plaats te krijgen. Er blijven niettemin behoorlijk brede kieren over die dichtgepurd worden. Binnen moet daar helaas toch iets overheen om dat af te dekken.
Niet alleen een hele grote hamer, maar ook hele langs schroeven waarmee de platen direct op de gordingen  worden geschroefd. Af en toe gaat er wel eentje mis, dus dat moet dan nog even gecorrigeerd worden. Wel voordat de pannen er op komen natuurlijk.
De klap voor het laatste paneel. Niet alleen vlag in top, maar ook dak dicht. En dat alles in drie dagen tijd. Het is onvoorstelbaar. We vergissen ons iedere keer in de gedachte dat we maandag begonnen. Maar de start was pas woensdag en nu staat er al een heel gebouw. Nu volgt er natuurlijk nog heel veel, maar dat gaat plankje voor plankje en veelal met een gewone hamer en gewone rvs bolkopspijkertjes. Toch heeft met het dak er op het beeld binnen alweer een groter realiteitsgehalte gekregen. Daarom nog maar een paar plaatjes van de situatie zoals die in het weekend was, van onder het dak uit:
Het atelier, nu met de gaten voor de dakramen. Omdat je er wat lastig bij kunt worden er in het atelier 2 en in de schuur 1 electrisch bedienbaar met een afstandsbediening.
Vanaf de verdieping ziet het atelier er nu zo uit. Het wordt inderdaad een echt binnenbalkon. Die naam mag het wel hebben.
Het effect van het binnenbalkon wordt vanaf de begane grond ook echt wat wij ons er van voorstelden. Het werkt geweldig mee in de beleving van de ruimte beneden.
Vanaf het binnenbalkon rechts de toegang tot de gastenkamer en in het midden de toegang tot de zolder boven de garage. Dat wordt toch nog een hele aardige ruimte, al zit er maar 1 klein raam in. Zou het dan toch de meditatie ruimte kunnen worden?
De gastenkamer van binnen, nu onder dak. De openslaande deuren naar het binnenbalkon zijn een gelukkige greep, want anders zou dit een donkere kamer geworden zijn. Nu krijgt hij iets aparts en een mooie uitloop.
Tot slot nog een plaatje vanaf het binnenbalkon in de richting van de doorgang naar de schuur. Ook hier kun je mooi het effect van de dakramen zien. Mooi licht, op het noorden. Dus goed voor schilderactiviteiten. En het kan hier echt "op groot"!

Geen opmerkingen: