vrijdag 30 april 2010

Dakpannen leggen.

Op de eerste zomerse dag van het jaar (met 27 graden), kwam het Ommer pannenbedrijf de dakpannen leggen. Toch weer spektakel met wederom een reuzenkraan. En dat voor die paar dakpannen! Hierna eerst wat plaatjes van deze dag. Aan het eind nog een videootje, want het pannen gooien laat zich niet echt goed op de foto vastleggen. Het moment dat zo'n pan door de lucht vliegt is lastig te vangen. Dus scroll ook vooral even door als je dat wil zien.

Hier worden de bakken gehesen waarin de pannen naar het dak worden gebracht. Als de ene wordt geleegd, wordt de andere weer gevuld. Met vier man sterk aan de gang. Start om een uur of acht. Prognose: om een uur of twaalf klaar.
De eerste lichting pannen op weg naar het lange dakvlak achter. De man op het dak bediende de kraan met zo'n kastje op zijn buik.
Teamwerk! Shaggie tussendoor moet kunnen, makkelijk zat.
Dat is mooi strak met die moderne pannen. Lekker maatvast, ligt altijd goed.
Op weg met de laatste loodjes, midden op de nok wordt gewerkt aan de voorbereiding van het leggen van de nokpannen.
Op de nok komt folie vanaf grote rollen. Zo te zien zelfklevend en goed vormbaar, zodat het goed in de onderliggende pannen kan worden gedrukt.
En zo ziet het er om een uur of twaalf uit als het er op ligt. Door het homogene zwart lijkt het alweer een stukje kleiner zo vanuit de boomgaard.
O ja, en nu jullie er toch zijn, kun je dan ook de container effe wat dichterbij zetten? Dan hoeven we niet meer zo ver te lopen!
Kost weer een paar takken van de arme bomen, maar het levert wel een idyllisch plaatje om met die gele wei op de achtergrond.




En dan hieronder nog het videootje waarin je ook het pannen gooien ziet, tot en met het leggen van de nokpannen. En let op: gebeurt dat nou onder het roken, alsof het een wandelingetje door het park is?

Geen opmerkingen: