maandag 1 maart 2010

1 maart. De kop is er af.

Gelukkig goed weer vandaag na de zeer natte en winderige zondag van gisteren. Om 8 uur arriveerde Sander Koppe die de fundering gaat aanpassen tot en met de begane grondvloer. De kas is geschikt gemaakt als schaftruimte en de "bouwvergaderingen" kunnen er worden gehouden.





Van bovenaf gezien ligt het bouwterrein er zo bij. Heel overzichtelijk. Delibereren over waar te beginnen. Sylvia in de weer met de pomp: er stond zeker 20 cm water in de kelder van alle sneeuw van de afgelopen tijd. Twee kikkers en een pad gered, die hadden het kennelijk overleefd in de diepe pompputten die in beide hoeken van de kelder zitten.

En dan begint het meten = weten: hoogte bepalen, de plek van de te graven sleuven voor de tussenondersteuningen voor de vloeren en waar moeten de rioleringspijpen komen.


Voor de ontdekte kelder ligt er nog één die vol water staat. Die steekt onder de schuur en moet dus ergens doorgestoken worden zodat hij leeg kan lopen in de ondergrond. Gaten boren dus, zo diep mogelijk in de wanden. Dan dienen de diepe kuilen die gegraven moesten worden tenminste nog voor een tweede doel. Sylvia heeft nog wat meer ruimte gemaakt zodat we het lek zo ver mogelijk van de nieuwe gevel af kunnen maken. Zoals gebruikelijk lekkere stevige muren. Keihard en bijna een volle boorlengte diep ging de boor erin. En toen gutste het water er uit. Het was redelijk helder, wat betekent dat er ook onderin deze kelder vermoedelijk veel grof puin ligt.

Pomp in het gat en pompen maar (foto linksboven).
Enkele grote stukken puin voor de geboorde gaten en wat losse opvulling met gaasdoek en toen konden we beginnen met het terugzetten van de grond (foto linksonder).

Foto rechtsonder:
En dan ook nog vandaag: gaten boren in de wanden van de kelder waar ooit misschien nog een zwembad in kan worden gemaakt. Dan moet er een ringleiding kunnen worden gemaakt om het water rond te pompen. Die wordt dus nu aangebracht voor "je weet maar nooit"......



Geen opmerkingen: