vrijdag 5 maart 2010

De volgende dagen. Buffelen

Vandaag kwam Maarten Slijkhuis om de sleuven langs de gevels verder op te ruimen zodat er goed gewerkt kon gaan worden aan de aanvullingen van de fundering. Ook moesten de twee stroken binnen de gevels nog op diepte worden gebracht.
Marian vertrok om een uur of negen richting Leiden voor anderhalve dag en maakte dus niet mee dat na ampele overweging besloten werd om ook de kelder die vóór de te handhaven kelder zit toch leeg getrokken moest worden om het ontbrekende stuk muur daar goed te kunnen funderen. Opnieuw putje scheppen dus. En hoe. Voordat Sylvia goed en wel gewend was aan het idee stroomde het puin en vooral de blubber al over het terrein. Er ontstond een enorme ravage van zwarte derrie met grote brokken muur, stukken staal, piepschuim overal en nergens. En dat stroomde lekker in alle richtingen weg. Wat een smeerboel weer en dat op het moment dat verwacht werd dat we zouden gaan bouwen en niet dat er nog weer meer rotzooi zou ontstaan.

Ook een onaangename verrassing was dat er precies op de plek van een nieuwe funderingsstrook toch nog weer een stuk muur werd aangetroffen. Ook hier beraad: het was voldoende stevig en kon worden opgenomen in de funderingsstrook.

Nog een andere ontdekking was dat er richting het huis twee pijpen door de fundering heen staken. Eén daarvan heeft een zeer grote diameter, maar hij loopt dus ook dwars door het aan te vullen stuk fundering aan de kant van het huis. Waar het ding voor gediend heeft, is ons niet duidelijk. Ook is niet duidelijk waar ie vandaan komt en waar ie heen gaat. Na nog een stukje graven blijkt het gat van de doorvoer in de fundering zo groot te zijn dat met wat kunst- en vliegwerk mooi de aanvoer van gas, water en elektra boven langs de pijp van binnen naar buiten kan worden geleid. Nu alleen voorkomen dat die openingen dichtlopen tijdens het beton storten. De piepschuimblokken die José achterin de bus had gemikt kwamen nu goed uit.

Gelukkig kwam Klaas ’s middags weer om Sylvia te helpen die ’s ochtends vol goede moed in haar uppie gestart was, maar die nu bij alle onverwachte blubber-ellende wel wat steun kon gebruiken. De enige meevaller was dat het prachtig weer was.

Maarten trok ook de sleuf voor de aanleg van de riolering en de hemelwaterafvoer door het grasveld voor de deur. De put en de uitgang van de oude grub waardoor de riolering moet komen te lopen werd voorbereid en inmiddels zijn de pijpen al getrokken en het dichtgooien van de sleuf is inmiddels alweer begonnen.

Inmiddels staat liggen alle stroken voor het funderingswerk klaar en is in de kelder na vele uren emmers blubber scheppen de bodem voldoende vrijgemaakt om er beton in te kunnen storten. Daartoe is er een bekistingplank ingezet en we sluiten onze ogen maar voor de puinzooi waar je daarachter en -boven tegen aankijkt. Straks – als de muur is opgemetseld - zand er in en dan gauw vergeten.

De nodige bouwmaterialen zijn aangevoerd over de nog wat verlengde bouwweg. De planning is nu dat vrijdagochtend om 12 uur de kraan wordt opgesteld en om 13u komt de betonwagen voorrijden. Hopelijk gaat het daarna niet te hard vriezen.


Foto's volgen!

Geen opmerkingen: